Lijnets en droge naald gravure

Etsen is een ambachtelijke techniek. Je kunt kiezen voor een bewerkelijke en indirecte manier van werken als bij de lijnets, maar ook voor een snelle en directe werkwijze is mogelijk zoals in het maken van een droge naald gravure. Er wordt geëtst op een koperen plaat in ijzerchloride. Ijzerchloride is geen zuur, maar een van de meest gebruikte zouten in de grafiek. De gebruikte inkt is geheel op waterbasis.

Deze cursus is voor iedereen die kennis wil maken met het lijnetsen of droge naald gravure, enige tekenvaardigheid is wel gewenst. In klein gezelschap, met veel ruimte voor persoonlijke deskundige begeleiding, wordt op laagdrempelige wijze een diepgaande instructie gegeven van het etsen. Aan het einde van de cursus druk je zelfstandig je eigen ets af op de etspers en ga je naar huis met prachtige prenten naar eigen ontwerp. Het is aan te raden om thuis alvast een afbeelding voor te bereiden van 10x10 of 10x15 cm.

Data: op aanvraag
Aantal: maximaal vier personen
Tijd: vier dagdelen van twee en een half uur
Kosten: € 120,- per persoon
inclusief deskundige begeleiding, alle benodigde materialen, koffie, thee en wat lekkers
Docent: Marian Vergouwen

Cursus linosneden

Ontdek wat er allemaal mogelijk is met de linosnede.

Deze ogenschijnlijke eenvoudige hoogdruk techniek biedt vele creatieve mogelijkheden.
Je kunt je eigen beeld creëren, tekst gebruiken of bv eigen fotomateriaal met behulp van carbonpapier overzetten op het linoleum. Je hoeft dus geen tekentalent te zijn. Met verschillende typen gutsen snij je de afbeelding uit en geef je de lijnen en vlakken een eigen signatuur. Je kunt experimenteren met verschillende kleuren inkt op waterbasis. De structuur van het kurk linoleum waarmee gewerkt wordt geeft je afdruk een prachtig handgemaakt karakter. Het voordeel van kurk linoleum is dat het makkelijk te snijden is. In het atelier zijn een etspers en een kleine degelpers aanwezig, maar je kunt ook handmatig afdrukken met de baren. Je drukt op verschillende soorten papier, waaronder Japans rijstpapier. Aan het eind van de cursus ga je met een aantal prachtige zelfgemaakte afdrukken naar huis.
Het is aan te raden om thuis alvast een ontwerp van 15x20 cm voor te bereiden.

Data: op aanvraag
Aantal: maximaal zes personen
Tijd: vier dagdelen van twee en een half uur
Kosten € 120,- per persoon
inclusief deskundige begeleiding, alle benodigde materiaal, koffie, thee en wat lekkers.
Docent: Marian Vergouwen
Design: Erik Monden